Wat is het verschil tussen een levenstestament en een volmacht?

Heb je er al eens over nagedacht wie jouw keuzes mag maken als jij het zelf niet meer kan? Keuzes die gaan over je geldzaken, maar ook over je medische behandelingen. Vooral als je een dagje ouder wordt is het belangrijk om deze zaken officieel vast te leggen.

Twee veel gehoorde oplossingen zijn het levenstestament en de notariële volmacht. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee. En welke is voor jou de beste oplossing?

Wat regelt de notariële volmacht?

In de volmacht leg je alle wensen vast die gaan over je financiële zaken tijdens je leven. Je benoemt hierin één of meerdere vertrouwenspersonen. En je legt vast wat deze vertrouwenspersoon mag doen: betalingen doen, zorg inkopen, belastingaangifte verzorgen, schenken aan je (klein)kinderen of goede doelen. Ook kun je aangeven wanneer de vertrouwenspersoon dit mag gaan doen. Bijvoorbeeld wanneer je wordt opgenomen in een verpleeghuis.

Wanneer deze volmacht door de notaris wordt opgesteld erkennen de banken de genoemde vertrouwenspersoon. Deze persoon kan dan dus jouw bankzaken gaan regelen.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor je financiële wensen (zie hierboven) én een machtiging voor je medische en persoonlijke wensen. Ook in je levenstestament benoem je een vertrouwenspersoon. Deze persoon kan dan bijvoorbeeld namens jou toestemming geven voor een medische behandeling. Maar hij/zij kan ook je belangen behartigen rondom geloofszaken, uitvaart, je huisdieren en andere persoonlijke wensen.

Waar regel je de volmacht of het levenstestament?

Het is belangrijk om het levenstestament én de volmacht door een notaris te laten opstellen. De vertrouwenspersoon wordt alleen dan officieel erkend door bijvoorbeeld je bank. Ook kan de vertrouwenspersoon gemakkelijk richting anderen bewijzen dat dit jouw wensen zijn.

Het levenstestament én de volmacht gaan dus niet over wat er met je bezittingen moet gebeuren na je overlijden. Dat regel je in een gewoon testament.

Wacht niet tot je wilsonbekwaam bent

Zorg wel dat je dit geregeld hebt voordat je wilsonbekwaam bent. Is je partner al wilsonbekwaam? Dan kun je nog wel bewindvoerder voor je partner worden. Zo kun je wel de financiën voor je partner regelen. Nadeel is dat je dan jaarlijks aan de rechter moet verantwoorden hoe je dit hebt gedaan. Dat is een flinke administratie om bij te houden. Een financiële volmacht geeft dus veel meer vrijheid en gemak.


Bij de meeste notarissen kun je terecht voor een gratis eerste gesprek. Laat je hierin goed informeren over hoe jouw wensen in het levenstestament of volmacht passen. Wacht hier dus niet te lang mee.

Deel deze pagina:

via whatsapp via de mail

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Bel ons op 058 230 04 44 of stuur een e-mail

Wil je liever teruggebeld worden?

Financiële gevolgen van opname in een verpleeghuis

Wat zijn de gevolgen wanneer één van beide partners naar een verpleeghuis gaat? Wij zijn Zicht op Geld en helpen partners en kinderen bij alle financiële vragen die op ze af komen wanneer hun partner, vader of moeder naar een verpleeghuis verhuist. We hebben de belangrijkste gevolgen voor je op een rijtje gezet. Wil je […]

Lees het artikel

Je weer thuis voelen in een verpleeghuis

De overgang naar een nieuwe woonomgeving is vaak niet gemakkelijk. Uw partner wordt uit de vertrouwde omgeving gehaald en moet wennen aan de nieuwe plek. Met andere spullen, mensen en ritmes. Om dit proces te vergemakkelijken voor uw partner kunt u verschillende dingen doen. Dit helpt uw partner om zich snel weer thuis te voelen […]

Lees het artikel